MBCL

BUIGING VOOR HET WAD

Jun 21, 2022

Dit weekend kwamen we op goed geluk terecht bij een heel bijzonder concert aan de waddendijk bij Tzummarum, getiteld “De Oergong”. Het was al een mooi familieweekend geweest met een prachtige wadlooptocht. En toen was er deze onverwachte afsluiting op de bijna langste dag van het jaar. De Waddenzee als levend decor voor “Images of the Sea”, gecomponeerd door geluidskunstenaar en vogelaar Sytze Pruiksma. Zijn natuurgetrouwe vogelfluitje was in voortdurende dialoog met de weergaloze improvisaties van trompettist Eric Vloeimans. En ook met de geluiden van de echte wadvogels, die natuurlijk niets hadden ingestudeerd. Alles werd gedragen door de oerklanken van koper en slagwerk, bespeeld door leden van CMV De Bazuin o.l.v. Marten Miedema. Zo kan fanfare ook zijn. Naast de muziek was er de vrije dans van het getij, het licht en de wolkenluchten. Soundscape en landscape vloeiden moeiteloos en steeds weer verrassend ineen. “It oangean, ferbine en loslitte”. Een unieke totaal-ervaring en traktatie voor alle zintuigen.

Er wordt gelukkig steeds meer aandacht besteed aan mindfulness en kunst. De verfrissende taal van kunst kan ons doen ontwaken uit onze sluimeringen, onze opmerkzaamheid activeren en ons rechtstreeks in het hart raken. Concerten als deze verdiepen het besef van onze onlosmakelijke verbondenheid met de natuur en laten de helende kracht van compassie stromen.

Ontroerend was het toen de artiesten na afloop niet alleen bogen voor het publiek, maar ook voor het Wad, voor dit kostbare en kwetsbare natuurgebied, dat het wonderschone decor bood voor deze magische avond.